Om företaget Bokning Kurs/Föreläsning Gästfotografer Shop Fotouppdrag GDPR

Brutus Östling

Brutus arbetade i mer än 25 år som bokförläggare och gav ut mer än 1000st titlar, men 2005 bytte han yrke och är numer professionell fotograf på heltid. Inriktningen ligger på djur och natur.

Hösten 2005 utkom Brutus första bok – ”Mellan vingspetsarna, bilder ur fåglarnas liv – från Öland till Antarktis”. (Norstedts)Boken valdes till Årets Pandabok av Världsnaturfonden WWF. Sommaren 2006 utkom ”Pingvinliv” (Norstedts) och 2007 utkom den mindre boken ”Fantastiska fåglar” (Symposion) samt ett större verk om kungs- och havsörnar ”Örnarnas rike” (Norstedts). Denna senare boken utsågs också till Årets Pandabok av WWF. Böckerna har översatts till flera språk.

Hösten 2008 utkom en stor bok ”Kaxiga fåglar. Personligheter och relationer i fåglarnas värld.” Texterna är skrivna av professor emeritus Staffan Ulfstarnd. 2009 utkom ”Att överleva dagen” med texter av Susanne Åkesson.

2010 utkom boken ”De krushuvade”, en fotoreportagebok om de krushuvade pelikanerna som bland annat bor i Norra Grekland. Boken handlade också om 7st andra pelikansorter.

År 2011 skrev Brutus för första gången all text till sin egna fotobok ”Under asfalten vilar en strand”, som handlar om Midway Atoll i Stilla havet. Midway atoll är en fd amerikansk marinbas, bestående av två små öar, 2 resp 3km långa. Idag är atollen ett historiskt minnesmonument och ett naturreservat. Där finns också världens största albatrosskoloni. Man har beräknat att det finns ca en miljon häckande albatrosser där.

2013 utkom Brutus med en omfattande bok – ”Konsten att fotografera fåglar och andra djur”, en praktisk handbok på över 300st sidor som innehåller allt från den grundläggande till avancerad bildbehandling.

2015 släpptes den fina boken ”I starens tid” med bilder av Brutus och text av Tomas Bannerhed.

2015 släpptes också ”Bevingat – magiska möten i fågelmarker”. Även denna bok belönades med Årets Pandabok av Världsnaturfonden WWF.

2018 kom den angelägna boken ”Under Afrikas himlar” som utsetts till Årets Pandabok 2019 av Världsnaturfonden WWF.

Utöver alla böcker är Brutus en ödmjuk, engagerad föreläsare som turnerar runt med föreläsningar de gånger han är hemma i Sverige och hittar en lucka för detta. Har ni chansen att gå och lyssna på honom så missa inte det.